Aeropress- jak przygotować kawę?

Aeropress- jak przygotować kawę?

Aeropress- niezwykła zabawka z ogromnymi możliwościami!

Aeropress to bardzo kompaktowe urządzenie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie. Dzięki niewielkim rozmiarom znajdzie się miejsce dla niego w każdej torbie czy walizce, a materiał z którego jest wykonany, zapewni trwałość i odporność na uszkodzenia. Łatwość obsługi pozwala na użytkowanie go w niemal każdym miejscu: hotelu, ogrodzie a nawet na spacerze w lesie. Jego olbrzymia popularność to nie jest kwestia przypadku...

Aeropress: jak używać, aby zaparzyć dobrą kawę?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta- używaj jak chcesz, baw się i eksperymentuj! Nic nie daje tyle możliwości, co to niepozorne urządzenie. Grubość mielenia? Czas parzenia? Temperatura wody? Ilość użytej kawy? Na wszystko masz wpływ i o wszystkim decydujesz, bo liczy się smak i Twój gust.

Zaczynamy!

Przygotuj niezbędne rzeczy: Aeropress, Twoją ulubioną kawę oraz gorącą wodę. Osobom ceniącym maksymalną dokładność przyda się też waga oraz specjalna konewka do metod alternatywnych, jednak spokojnie można poradzić sobie bez tego... Na początek użyj kawy zmielonej na gruby piasek, najlepiej takiej, która przeznaczona jest do metod alternatywnych o nieco jaśniejszym stopniu wypalenia oraz wody o temperaturze około 88-95°C 

Metoda 1- tzw. tradycyjna:

Jest to najprostsza i najszybsza metoda przygotowywania kawy w Aeropresie. 

1. Do sitka wkładamy filtr. Możesz użyć jednocześnie dwóch filtrów, a uzyskasz bardziej łagodną i klarowną kawę.

2. Zakręcamy sitko wraz z filtrem w Aeropresie.

3. Całość stawiamy na kubku i przelewamy gorącą wodą. 

4. Gdy cała woda spłynie do kubka, wylewamy ją i wsypujemy do Aeropressu około 15-18 gram kawy (tj. około trzech łyżeczek).

5. Wlewamy wodę do poziomu cyfry 1, czyli około 1/4 do 1/5 całej objętości Aeropressu.

6. Po upływie około 30 sekund dolewamy wody do pełna i zkładamy tłok.

7. Odczekujemy około 2-3 minuty i zdecydowanym, jednak niezbyt silnym ruchem, naciskamy tłok i przeciskujemy kawę do kubka.

 

Gotowe!

 

Metoda 2: tzw. odwrócona

Warto spróbować również w ten sposób zaparzyć kawę...

1. Do sitka wkładamy filtr (jeden lub dwa) i przelewamy go gorącą wodą.

2. Zmontowany Aeropress stawiamy na tłoku i wsypujemy 15-18 gram kawy (około trzech łyżeczek).

3. Wlewamy około 50ml wody (mniej więcej do poziomu cyfry 4).

4. Po upływie około 30 sekund dolewamy wody do pełna.

5. Po kolejnych 30 sekundach mieszamy kawę i dokręcamy sitko wraz z filtrem.

6. Odczekujemy około 2-3 minut i odwracamy Aeropress na kubek, a następnie zdecydowanym ruchem przeciskujemy kawę.

 

Gotowe!

 

Co możesz zmienić?

Niemal wszystko...

Eksperymentuj z grubością mielenia, ilością kawy, czasem parzenia i szukaj idelanego smaku. Możesz też spróbować przemieszać kawę jeden lub dwa razy przed zamknięciem Aeropressu. Spróbuj wlewać wodę stopniowo, przeciskać kawę szybciej lub wolniej. Każda zmiana, nawet najmniejsza, ma wpływ na ostateczny smak kawy. 

Pamiętaj! Nie ma idealnego i jedynie słusznego sposobu parzenia kawy w Aeropressie. Opisane powyżej metody stanowią jedynie punkt wyjścia do dalszej zabawy i szukania smaków. To co sprawdzi się w przypadku jednej kawy może okazać się zupełnie nietrafione dla innej...

Szukaj różnych kaw, z różnych regionów świata. Ucz się smaków i aromatów. Zobacz jak smakuje kawa z Kenii, a jak z Brazylii. Oczywiście po wybór kaw zapraszamy TUTAJ

Jeśli nie wiesz gdzie kupić Aeropress zajrzyj na sklep.saskia.pl lub bezpośrednio spójrz na dostępne Aeropressy

A teraz zabierz swój nowy sprzęt w dowolne miejsce: na spacer do lasu, na wycieczkę lub wczasy i wszędzie ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy...